Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков от Лясковец остава в ареста

| обновено на 26.09.14 в 15:47
Снимка: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

53-годишният Петко Петков от Лясковец остава с постоянна мярка "задържане под стража", реши Окръжният съд във Велико Търново. Мъжът е обвинен в убийството на командоса Емил Шарков при стрелбата в града в средата на март. Магистратите отхвърлиха искането на Петков за по-лека мярка като го определиха за неоснователно.

За акцията на 14-и март Петко Петков каза, че в дома му незаконно са нахлули над 30 барети, които изстреляли над 500 патрона, но не спомена дали той е стрелял по спецполицаите. Той поиска от съда да го пусне под домашен арест, за да се грижи за 77-годишната си болна майка и да се възстанови, след като е бил ранен със седем куршума и при операции са му отстранени органи. Прокурорът Цветан Маринов поиска от съда да потвърди постоянния арест на Петков, защото в досъдебното производство категорично е доказано, че той е извършил убийството с незаконно оръжие. 

Не мога да ви разкрия подробности, защото има и класифицирана информация. Събрани са данни, които доказват. Същевременно съществува реална опасност да се укрие. Фактът, че се е укривал и е използвал жилището си като крепост най-малкото говори за опит за избягване от правосъдие, а по този начин щеше да затрудни и разследването, пък и се появява и другата опасност вече евентуално от извършване на ново престъпление, каза Маринов.

Адвокатите на Петков заявиха, че ще обжалват отказа на Окръжния съд да промени мярката за неотклонение на техния клиент. Делото е насрочено в апелативния съд за втори октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна