Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко се увеличава притокът на бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рязко нараства притокът на бежанци, съобщи заместник-председателя на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов. По думите му сегашната бежанска вълна ще е по-голяма от предходната.

Васил Върбанов посочи, че през юни у нас са влезли 645 бежанци, а от началото на септември до днес 1 088. Според него е възможно до края на годината да се запълнят местата в бежанските центрове. Те са 6 хиляди, а в момента са пълни наполовина. Според Васил Върбанов едва 350 души са получили статут на бежанци. Те обаче искат да останат в центровете, защото няма къде да отидат.

Директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов съобщи, че само 36 лица са регистрирани в бюрата по труда към момента. Незнанието на български език и задължителното посочване на настоящ или постоянен адрес силно затруднява служителите на Агенцията да помогнат на бежанците да си намерят работа.

Според профила на бежанците, изготвен от Агенцията по заетостта, сред тези хора преобладават лица със средно или висше образование, които притежават различни професионални умения. Повечето от тях обаче не разполагат с документи, доказващи тяхната квалификация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна