Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: "Ислямска държава" унищожава исторически паметници в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екстремистката организация "Ислямска държава" унищожава исторически паметници в Ирак и продава древни артефакти, за да се финансира, твърдят експерти и дипломати на форум на ЮНЕСКО за застрашеното иракско историческо наследство.

Иракското историческо наследство е в опасност, заяви представителят на Франция в ЮНЕСКО Филип Лалио:

Но дали на фона на хиляди убити хора е уместно да се повдига въпросът за унищожаването на исторически и културни ценности? Отговорът е "да", защото културата и историческото наследство са от изключително значение за мира и диалога.

"Ислямска държава" взривява църкви и храмове и исторически паметници, независимо дали са християнски, еврейски или мюсюлмански. Гробницата на пророк Йона, многобройни статуи в Мосул, асирийски дворци в зоните под контрола на джихадистите биват взривявани и унищожавани, алармира директорът на Иракския институт за консервация на антиките и културното наследство в Ербил д-р Абдула Хорсед Кадер

На срещата генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че организацията е предупредила страните по света и основните музеи по света за възможна поява на откраднати артефакти от джихадистите. Отправен е призив и към Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, забраняваща продажбата на всякакви предмети, свързани с културното наследство на Ирак и на Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна