Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу поскъпването на тока блокираха движението пред сградата на ДКЕВР

Снимка: БГНЕС

Около 30 протестиращи срещу поскъпването на тока от 1-ви октомври блокираха движението пред сградата на ДКЕВР на бул. "Дондуков", съобщава агенция "Фокус". Събралите се пред сградата на регулатора се самоопределят като граждани, непринадлежащи към нито една политическа партия. Те не искат повишаването на цената на електроенергията, защото смятат, че данъкоплатецът не трябва да плаща за чужди грешки. Според тях политиците трябва да понесат своята отговорност.

Протестиращите скандират "Излезте, излезте", "Революцията започва", "Мафия". Сред издигнатите плакати има такива, на които пише: "ДКЕВР = Параван на енергийната мафия", "Всичките продадоха България за 70 години", "Ако няма активни граждани, ще има активни бедни", съобщава БГНЕС. Повечето от гражданите, начело с Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол, са облечени с фланелки с надпис "Внимание! Висока цена на тока! Опасно за живота!". Протестиращите правят опити да блокират движението по бул. "Дондуков", но служители на реда засега осуетяват опитите им.

Междувременно на площад "Независимост" започват да се събират хора за протеста, обявен от БСП  София. Събрали са се около 100 души, съобщава Дневник. Те скандират: "ДКЕВР – оставка", "Близнашки предател", "Справедливост". На протеста присъстват и водачът на листата на БСП в 23 МИР София Жельо Бойчев, и председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов. Според Бойчев има различни начини за премахване на дефицитите в енергийния сектор във времето и този начин не е свързан с рязкото поскъпване на тока. По думите му, в момента се извършват престъпления в енергетиката, защото хора, които нямат мандат, вземат сериозни решения и подготвят почвата за следващото управление. Това не трябва да бъде допускано по никакъв начин, подчертава Жельо Бойчев пред Дневник. Според Калоян Паргов решението за увеличението на цената на тока преди 5-и октомври обслужва политически интереси и че ДКЕВР и служебното правителство са много удобни за някой, който се готви да дойде на власт. 

Представителите на БСП – София развяват червени знамена, а сред плакатите им има такива, на които пише: "Оставка", "Изчезвайте", "Продажниците вън от държавните институции". Те дойдоха на протеста с автомобил, който е оборудван със звукова уредба, от която звучи българска музика, информира още Дневник.

В района има засилено полицейско присъствие.

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приема на закрито заседание окончателното решение за поскъпването на тока от 1-ви октомври. Очаква се повишението да е средно с 9,79%. Най-значително увеличение 9,9% се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на EVN  9,5%.

На последното открито заседание на регулатора стана ясно, че се очаква и още едни повишение от Нова година цената ще се вдигне с още 1%.

Проблемите в енергетиката не бива да се решават само с вдигане на цената на тока, решенията трябва да се комплексни, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева по-рано днес пред БНТ. За поскъпването на електроенергията тя отбеляза, че цените на тока на два пъти бяха намалявани без правни и икономически анализи. По думите ѝ това е един от нереформираните сектори и не е честно ние да плащаме за лошите проекти, извършени през годините. Захариева посочи, че са необходими комплексни решения в този отрасъл, затова е бил създаден и Енергийният борд.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна