Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чинарът от село Арчар е сред финалистите в "Дърво с корен 2014"

Снимка: Мирослав Людмилов

Започна гласуването в конкурса "Дърво с корен 2014". Членовете на журито обсъдиха всяко едно от постъпилите предложения и определиха победителите в категориите "Млад природолюбител", "Дърво с бъдеще" и "Дървото на нашето семейство". Те ще станат известни на церемонията по награждаване на тазгодишния конкурс.

10 финалисти са избрани от постъпилите номинации в общата категория "Дърво с корен". Победителят ще бъде избран чрез онлайн гласуване. Чинарът от видинското село Арчар е сред десетте в категорията. Той е номиниран от Мирослав Людмилов в категорията "Дърво с бъдеще". На сайта на организаторите фондация "Екообщност" са публикувани снимки на финалистите и техните истории, изпратени от хората, които са ги номинирали.

"За организаторите на конкурса е важно отношението към дървото. Това дърво е дърво с история, с бъдеще и с настояще. Аз смятам, че е един достоен кандидат, въпреки че е само на 51 години", каза Мирослав Людмилов от село Арчар, който номинира чинара.

Ясни са и тримата финалисти в категорията "Вековните дървета говорят".

Победители в двете категории ще станат дърветата, събрали най-много гласове. Гласуването е само онлайн на сайта на организатора фондация "Екообщност" и се провежда от 1 до 31 октомври.

"Дървото, което събере най-много гласове ще бъде обявено за Дърво с корен на 2014 година. То автоматично става и финалист в конкурса "Европейско дърво на годината", който ще се проведе през април 2015 година и там нашият български победител ще се състезава с дървета от други държави", съобщи координаторът на конкурса Дима Котева от фондация "Екообщност".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна