Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив е избухнал във фабриката за боеприпаси в Горни Лом, община Чупрене

Снимка: Радио Видин
Взрив е избухнал в барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене. По първоначални сведения има и пострадали. В цеха работят 15 души.

Гръмнала е барутната фабрика, но нито знаем какво точно е гръмнало, има ли жертви, знаем за две жени, които са били на портала и са пострадали. Уведомени са всички институции РИОСВ, Гражданска защита, пожарната, Областният управител, полицията, Бърза помощ. Към фабриката са отправени екипи, но няма да се допускат хора, докато не разрешат специализираните органи. Взривът е станал в 16,55 часа, каза за Радио Видин кметът на община Чупрене Ваньо Костин.


Пред БНР премиерът Георги Близнашки съобщи, че все още няма информация за жертви и пострадали при взрива във фабрика в Горни Лом:

Все още нямаме подробности по случая. Получих информация както от министъра на вътрешните работи, така и от ръководството на ДАНС. Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив. Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере, дали има жертви, или ранени. До този момент нямаме конкретна информация. Очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място. Изпратили са екипи. Органите на реда се опитват да установят щетите. В момента, в който имаме информация, ще я съобщим най-официално на медиите. Това ще стане чрез министъра на вътрешните работи.

Сигналът за инцидента е получен на тел.112 в 17.05 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и обезврежда боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация съвместно с Окръжната прокуратура във Видин за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на Главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Преди 4 години през месец февруари също избухнаха серия взривове в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом. При инцидента пострадаха трима души, единият от които по-тежко. След взрива двата цеха на завода бяха напълно унищожени. 


Очаквайте подробности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна