Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Гърция

| обновено на 22.07.15 в 11:51 БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ἄνδρα μου ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ
πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν,
πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω ̇
πολλὰ δ’ ὅ γ’ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν,
ἀρνύμενος ἡν τε ψυχὴν καὶ νόστον ἑταίρων.
Ἀλλ’ οὐδ’ ὥς ἑτάρους ἐρρύσατο, ἱέμενός περ·
αὐτῶν γὰρ σφετέρησιν ἀτασθαλίῃσιν ὅλοντο,
νήπιοι, οἵ κατὰ βοῦς Ὑπερίονος ῎Ηελίοιο
ἤσθιον ̇ αὐτὰρ ὁ τοῖσιν, ἀφειλετο νοστιμ ἦμαρ ̇
τῶν ἁμόθεν γε, θεὰ θύγατερ Διός, εἰπὲ καὶ ἡμῖν.


Лесно можем да се досетим, че написаното по-горе е на древногръцки език. Запознатите с него даже знаят какво пише.
А за тези от нас, които не знаем, ще разясня, че това е откъс от първата песен на епическата поема „Одисея“ на  Омир.
Счита се, че гръцката азбука произлиза от финикийската, а историята казва, че езикът на гърците възниква през 2000 г.пр.н.е. на Балканския полуостров. С течение на вековете той се изменя и претърпява промени под влиянието на съседни и далечни държави.
Гръцката цивилизация е необхватна. Побира в себе си няколко епохи, които бележат световната история, архитектура и литература с митологични, но и фактологични истини и реални доказателства.
Тези епохи пък са донесли със себе си личности, които са се борили за съществуването на нацията, както в духовно така и в материално отношение. Нека изброим някои от тях. Александър Велики, Архимед, Евклид, Сократ, Платон, Аристотел, Еврипид, Софокъл, Омир, Сафо.
Трудно различими са границите на  историята, митологията и религията. Плавно се преплитат една в друга войните, боговете и богините, реално съществувалите хора в останалите до ден днешен ръкописи и летописи.
Но едно е сигурно – Акрополът, археологическия обект в Делфи и  Храмът на Аполон в Баса ежесекундно напомнят за миналото на Гърция.
Характерните особености на гръцката музика са пряко свързани с фолклора. От класическа до забавна, в нея винаги присъства орнамента на специфичния етнос. Гръцката музика е атрактивна и темпераментна. Привлича туристи от цял свят в таверните в страната, но намира възторжени почитатели и в много други държави. Цял свят познава Микис Теодоракис, Демис Русос, Вангелис.
Приятелите на „Музикална мрежа“ ще бъдат очаровани от красивите песни и страстни изпълнения на съвременните гръцки певци  Костас Мартакис, Иви Адаму, Никос Икономополос, Деспина Олимпиу, Ставенто, Мики Осо, Сакис Рувас, Деми, Мелисес, Йорхос Перис и други.

четвъртък, 23 юли, от 11 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна