Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на синдикат "Отбрана" настоя за Национален център за утилизация, за да се избегнат инциденти като в Горни Лом

Снимка: Светослав Цветанов

За трагедията в Горни Лом отговорните държавни органи трябва да понесат своята отговорност. За да се избегнат подобни случаи в бъдеще, е необходимо да се изгради Национален център за утилизация, посочи председателят на синдикат "Отбрана" на Конфедерацията на труда Тодор Воденов.

Национален център за утилизация, в който да работят висококвалифицирани специалисти, добре заплатени. Голяма част от действията по утилизация да бъдат автоматизирани, да има възможност за изследване на средата, да може да е прекратяван процесът, когато това е необходимо по производствени и по технически причини, да може дейността да бъде открита, контролирана. Разбира се, в такива случаи няма комисиони, няма сделки зад гърба на управляващи и народа, и хората да плащат с живота и здравето си, обясни председателят на синдикат "Отбрана" на Конфедерацията на труда.

Воденов обясни каква е вероятността подобен инцидент да се случи в държавна компания.

Може да се случи, но вероятността е много по-слаба. Според мен става дума за престъпна небрежност и престъпление. Тези, които организират процеса. Започвам да говоря за политиците, които в момента са на власт, и сегашните, и предните, и по-предните. Те всички имат интерес към парите. След това към администрацията, която трябва да се занимава с контрола. И тя има интерес към парите. Хората, които организират този процес, това са хора, които са със сериозни позиции в армията и във военнопромишления комплекс, това са хора с генералски и полковнишки звания. Разбира се, говоря и за обикновени престъпници, които имат пари и работят с банки. И накрая на веригата остават обикновените хора, които работят за 350 лева. За съжаление, те са използвани за такива престъпни цели, заяви председателят на синдикат "Отбрана" на КТ "Подкрепа" Тодор Воденов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна