Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип от 15 следователи от НСлС ще разследва взрива в Горни Лом

Снимка: БГНЕС

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба (НСлС), които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство след взрива в Горни Лом. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

До настоящия момент са иззети множество документи - лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация. Извършено е претърсване в офиса на фирмата в град София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 8-и юли 2008-а година, като действието му е било продължено с анекс от 31-ви юли 2013-а година. До тази дата са били приети над 600 000 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още над 900 000 мини.

Проверява се и информация, според която изпълнителният директор на фирмата е поискал вчера сутринта от служба КОС на Пето РУП - София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

Утре сутринта, след изтичане на срока за безопасно влизане на мястото на инцидента, ще започне оглед от група следователи.

Прокуратурата ще продължи своевременно да предоставя информация по случая с взрива в село Горни Лом.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна