Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от взрива в Горни Лом

| обновено на 03.10.14 в 18:53
Снимка: БГНЕС
Днес почитаме 15-те загинали при взрива в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом. В памет на жертвите знамената на всички държавни институции са свалени наполовина. В знак на съпричастност повечето политически партии се отказаха от предизборните си прояви, предвидени за днес, отменени бяха и събитията по закриване на кампанията.

Все още няма данни да е намерен конкретен генетичен материал от загиналите работници, заяви кметът на Община Чупрене Ваньо Костин
За да бъдат издадени смъртни актове, трябва да има намерен генетичен материал. В лошия случай предмети, които да бъдат разпознати от близките. Такава е съдебната практика. Ако не бъде намерено нищо, по закон трябва да се изчакат пет години. Тези хора през това време се водят за безследно изчезнали и чак тогава вече може да има решение на съда и да бъдат издадени смъртни актове.
Работната версия на разследването е, че се касае за голяма човешка грешка, неочаквано събитие. Това заявиха Руса Илиева, окръжен прокурор на Видин, Андрей Цветанов от Националната следствена служба и наблюдаващият прокурор на делото Мирослав Костов
17 специални следователи и екипи от София, Видин и Монтана са разделени на седем групи и работят по това разследване. Огледът на терена ще продължи поне още няколко дни, защото той е сложен. Взети са всички мерки, за да се обезопаси, защото той е много опасен и в момента. Петима съдебни лекари проучват терена. Силата на взрива е толкова голяма, че той е станал във вертикална посока, не е оставил следи и всичко се е стопило от високата температура. 
Прокурор Илиева обясни:
За съжаление, няма шансове някой да е бил ранен и впоследствие да е починал. Няма шансове да е станало. Вчерашното оглеждане с "пустинната котка" не намери биологични остатъци. Беше намерено това, което е ясно за вас - една обувка и една убита змия по-далече от взрива. Няколко скални отломъка са видени в началото към портала, там, където са и ранените жени, дори и камъни. Бяхме предупредени от специалистите, че има невзривени мини в региона, сапьори също от София, тука има следови кучета, има кучета, които откриват взривове и кучета, които откриват биологични следи.
Огледите ще продължат още няколко дни и в цех "С", като тепърва ще се изчислява и тротиловият еквивалент на взрива.
Молитва за упокой на душите на загиналите при трагичния инцидент в Горни Лом отправи българският патриарх Неофит на заупокойната служба в столичния катедрален храм "Света Неделя". 

Негово светейшество отправи съболезнователно писмо до близките на загиналите:
 
Верни са думите Христови, че "кога страда един член, страдат с него всички членове", затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашите сънародници за неочаквано отишлите си от този свят техни близки - майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи, колеги и приятели - и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към тях, отправяме своите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните, пише в писмото патриарх Неофит.

Той призовава свещенослужителите на Българската православна църква и православните християни да отправят молитви за загиналите и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на засегнатите от трагедията.

Днес станаха ясни и имената на петнайсетте жертви на взрива в Горни Лом:

Валери Петков Цокин на 56 г.
Мирослав Съйков Чернев на 55 г.
Иван Петров Георгиев на 42 г.
Венера Петрова Георгиева на 40 г.
Милка Петрова Ангелова на 51 г.
Михаил Димитров Илиев на 26 г.
Пламен Иванов Петков на 48 г.
Христо Каменов Борисов на 28 г.
Цветан Борисов Михайлов на 39 г.
Румен Александров Ръбин на 44 г.
Петко Костов Иванов на 59 г.
Петър Симеонов Попов на 57 г.
Красимир Димитров Георгиев на 56 г.
Емил Илиев Илиев на 33 г.
Емил Валериев Митков на 29 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна