Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Бакалов: Лицензът на завод "Миджур" е отнеман два пъти

Снимка: БГНЕС
Лицензът на завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом е отнеман на два пъти - през 2007-а и 2010-а година. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов пред Нова телевизия. При второто отнемане на лиценза - през 2010-а година, МВР е излязло със становище, че заводът трябва да бъде затворен. Собственикът Валери Митков обаче е обжалвал решението и съдът е разрешил заводът да работи. Бакалов не каза за кой съд става дума.

Екип от следователи и прокурори от Върховната касационна прокуратурата анализират иззетото огромно количество документация от административната сграда на завода  в Горни Лом и от столичния офис на фирма "Видекс" АД . Документи, свързани със завода ще се търсят и от държавни контролни органи в област Видин, сред които Инспекцията по труда, РИОКОЗ и  служба КОС - МВР.

От прокуратурата съобщиха, че  заради предишни инциденти в завод "Миджур" - през 2006 и 2007 година, при които са загинали  двама работници, са водени дела срещу изпълнителния директор на завода за причиняване на смърт поради немарливост. И в двата случая обаче съдът във Видин е постановил оправдателни присъди.

Бакалов каза още, че през 2013 година от завода са поискали да пуснат ново производство за снарядяване на патрони, но тъй като не са отговаряли на условията, не им е било разрешено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени