Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер е доволен от представянето на кандидат-комисарите, но не изключва промени в ресорите им

Снимка: БГНЕС

Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е доволен от начина, по който са се представили до момента всички кандидат-комисари – въпреки, че четирима от тях все още нямат одобрението на Европейския парламент. Говорител на Юнкер обаче днес не изключи евентуални промени в ресорите на комисарите, но подчерта, че този въпрос може да се обсъжда, когато приключат всички изслушвания.

Британския консерватор Джонатан Хил ще се яви на поправителен идния вторник, след като евродепутатите определиха като недостатъчни и познанията му за финансовите пазари, и решимостта му да работи за стабилно евро и силен банков съюз. Повторно изслушване заплашва още трима кандидати. При християндемократа от Испания Мигел Ариас Каньете има съмнения за конфликт на интереси, който в момента се проверява от правната комисия. С аргумент "неубедително представяне" одобрение все още няма и за чехкинята Вера Юрова, която е от либерална формация. В режим на изчакване е и френският социалист Пиер Московиси - той ще знае дали му предстои второ изслушване, след като даде писмени отговори на допълнителни въпроси.

Говорителката на Жан-Клод Юнкер – Мина Андреева, коментира това така:

Господин Юнкер проследи всички изслушвания и на този етап е удовлетворен от представянето на всички кандидати, както и от посветеността им на европейската идея и познанията им за техните ресори.

На въпрос дали може да бъдат променени ресори или намалени отговорности – например на Пиер Московиси, Андреева отговори, че Юнкер ще изчака да приключат всички изслушвания и тогава ще реши дали е нужно да се обсъдят "някои въпроси" с Европейския парламент. Там продължават преговорите за компромис, след като в резултат на проведените досега 21 изслушвания, има по един кандидат под въпрос и от четирите най-големи партии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна