Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден за защита на животните се отбелязва днес

Повече от десет години, на 4-и октомври се отбелязва Световния ден за защита на животните.

Датата е избрана заради деня на Свети Франциск Асизки в католическия църковен календар. Легендата за светеца разказва, че той е знаел езика на животните и се е отнасял с любов и състрадание към тях.

Софиянката Алина Лилова организира днес и утре, в квартал "Дървеница", благотворителна гаражна разпродажба. Всички приходи ще бъдат за нуждите на неправителствената организация "Приятели на четири крака" и, по-специално, на фермата й във варненското село Орешак. Там живеят животни, пострадали от човешко насилие и родени с недъзи.  Адресът на гаражната разпродажба в София може да се открие в социалната мрежа "Фейсбук", а основателката на фермата, Вера Трендафилова.

Отново оцеляването на тези животни ще е под въпрос. Ще трябва да закупим поне 200 бали слама и поне 200 бали люцерна. Най-евтиният вариант в нашия регион е 5 лева бройката, люцерната имам предвид. При нас има събрани група животни, които имат тежка съдба и са получили втори шанс при нас.

Ние имаме разработена възпитателна програма за деца. Децата идват при нас и попадат в един приказен свят, срещат приятели, контактуват с тях и нашата идея е да култивираме състрадание и милосърдие в сърцата на децата, уважение към всяко живо същество, което изпитва чувства и болка като противовес на общоприетото твърдение, че животните са създадени да ни служат

Ако има желаещи да ни помогнат, под каквато и да било форма, нека да го направят, за да може тази приказка да продължи. Това е нашата алтернатива срещу жестокостта и насилието във всичките им форми и варианти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна