Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден протича нормално

| обновено на 05.10.14 в 11:33
Снимка: БГНЕС

Изборният ден протича нормално в цялата страна. По данни на ГРАО с право да гласуват за 43-тия парламент са 6 875 199 души. 18 партии, 7 коалиции и 3-ма независими кандидати участват в предсрочната надпревара. 

Нормално започна изборният ден в Пазарджик. 250 са кандидатите за народни представители, които ще се състезават за 9 депутатски мандата и за доверието на 252 хиляди избиратели. 

Районната прокуратура вече разследва двама души от Лисичево за незаконна агитация и купуване на гласове. Вчера при акция на ДАНС от домовете на задържаните, единият от които е и председател на секционна избирателна комисия, са иззети списъци с имената на стотици избиратели. Сигнали за нарушения в днешния ден ще се приемат в сформирания областен щаб към Пазарджишката полиция. Осигурени са и дежурни прокурори в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Велинград. Днес се очакват силни преференциални битки между кандидатите за депутати от две политически партии.

Районната избирателна комисия в Разград освободи член на секционна комисия в града заради несъвместимост с Изборния кодекс. Въпреки че е общински съветник в Разградския общински съвет, жената е била в състава на 44-та избирателна секция. Нарушението е установено при проверка на РИК по жалба, подадена в началото на изборния ден.

Всички 202 секции в Разградска област, 8 от които са подвижни урни, са започнали нормално своята работа. В предсрочните парламентарни избори в Разградски избирателен район, право на глас имат 139 159 души.

По данни на Районната избирателна комисия в Перник, общият брой избиратели на територията на областта е 117 440 души. Регистрираните застъпници за парламентарните избори днес са 1347. Само за град Перник избирателите са 85 800 души. Нормално и без проблеми започна изборният ден в областта, това потвърди и председателят на Районната избирателна комисия Венета Петкова:

Проблеми няма, само се налага на някои места да бъдат заменени членове на секционни комисии, които поради здравословни проблеми не са се явили в часа на започване на изборния ден. На едно място се наложи да се отнесе резервен печат. 

В десет села от Видинска област няма да има избирателни секции. За избирателите от общинските администрации е осигурен превоз до съседни населени места.

96 656 са избирателите в област Видин. Създадена е организация за гласуване на хората с увреждания, съобщи секретарят на РИК Павел Петков.
За гласуване на избиратели с увреждания на опорно-двигателния апарата и със затруднения в зрението са  определени секции, а също така са дадени и телефони, на които в изборния ден избиратели, които желаят, могат да се обадят на съответната община и да потърсят съдействие във връзка с гласуването.
За изборите са ангажирани близо 2 хиляди членове на СИК. От областната администрация във Видин осигуриха минерална вода и пейки за хората, които след вота ще чакат за внасят на протоколите в РИК.

Около 50 души са гласували до този момент в една от секциите в 51-во училище в София. Без нарушения тече изборният ден в 23-ти многомандатен избирателен район, показа репортерска проверка на "Хоризонт".

При тези избори в сравнение с европейските избори, организацията е малко по добра, имаше инструктаж на по високо ниво, по подробен, по добре организиран и повече материали, които да помогнат в подготовката, съобщи председателят секция 19 Анита Иванова.

Много хора гласуваха тази сутрин, преди да отидат на работа, други след нощни дежурства.

Рекорден брой хора с увреждания в Силистренска област, които гласуват в подвижни урни, са заявили желание да упражнят вота си днес.  Подвижни секции работят в 5 общини на областта - Силистра, Дулово, Тутракан, Главиница и Ситово. Във всяка от тях, по данни на кметовете, желание да гласуват в подвижни урни са заявили средно по около 60 души, които са неподвижни и не могат да гласуват в нормални секции. В областта изборният ден започна нормално, без инциденти във всичките 220 секции.

Три изборни секции в болнични заведения в Дупница са закрити със заповед на кмета заради липса на достатъчно гласоподаватели. Това съобщи за „Хоризонт“ Тодорка Петкова от Районната избирателна комисия. Разкрита е нова избирателна секция в ареста на Районно управление - Дупница. Към затвора в град Бобов дол също има разкрита секция.

Нормално протича изборът В 421 избирателни секции в Софийска област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия  Димитър Димитров:

Имаше само едно дребно нарушение в община Божурище, беше задраскана вътре таблото, на което  е листата, сменихме я. Няма особено голяма активност. Самите комисии се оправят добре. Аз ги предупредих за някои дребни неща, да внимават за химикалки да не се подменят, да не влезе бюлетина с несъществуващ номер на кочаните.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна