Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" ожесточава атаките срещу сирийския пограничен град Кобане

| обновено на 05.10.14 в 16:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Джихадистите от "Ислямска държава" ожесточават атаките си срещу кюрдските бойци, защитаващи сирийския пограничен град Кобане, съобщи Франс прес. Гъсти облаци дим се издигат над града, който се намира само на километър от границата с Турция. Настъплението на "Ислямска държава" беше забавено след въздушните удари на иракската армия и ръководената от Съединените щати коалиция.

Екстремистите са превзели отново половината от град Дулуя, ден след като иракските сили си върнаха контрола над него, съобщи Ройтерс. Ислямистите са предприели настъпление и срещу съседен град, само на 70 км от столицата Багдад. От началото на годината радикалната групировка е завзела огромни територии в Ирак, налагайки строги ислямски закони и принуждавайки хиляди хора да напуснат домовете си.

В същото време вестник "Билд ам зонтаг" съобщава, че бойци от терористичната организация се опитват да достигнат страните от Западна Европа, като се представят за бежанци от Сирия. Изданието цитира данни на американското разузнаване, което е прихванало разговори между ислямистите, обсъждащи планове за придвижване към Европа.

Джихадистите няма да използват въздушен транспорт заради строгия контрол по летищата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна