Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самуилова България продължава Симеоновия Златен век

| обновено на 06.10.14 в 12:52
София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.). Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки. В отбелязването ще участва и президентът Росен Плевнелиев.

Определян от историците като "велик и трагичен владетел", Цар Самуил управлява в едно от най-трудните времена в българската история. Борбите за надмощие с Византия бележат цялото му царуване. Успява да удържи атаките на византийския император Василий Втори в продължение на десетилетия и му нанася сериозни поражения. Умира на 6-и октомври 1014-а година от сърдечен удар, след като вижда войниците си ослепени след битката при Беласица. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство. Акад. Васил Гюзелев – председател на организационния комитет за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил, каза:

Историята на Самуилова България е не само история на войни и политически интриги. Тя е време на съзидание и на непрекъснато възходящо културно развитие, своеобразно продължение на Симеоновия Златен век.

Тази вечер в присъствието на президента и на премиера ще бъде осветено мястото и ще бъде положен основният камък на бъдещ монумент на Цар Самуил, който ще бъде издигнат през ноември.

Президентът Росен Плевнелиев заедно с министъра на културата Мартин Иванов и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров пристигнаха в Солун със самолет. По лична покана на държавния глава в групата е и Симеон Сакскобурготски. Официалната българска делегация бе посрещната пред входа на музея за византийска култура от министъра на културата и спорта на Република Гърция Константинос Пасула и директора на музея, госпожа Агатониси Цилибако. Официалните гости се поклониха пред тленните останки на големия български държавник и владетел. Костите на цар Самуил, за първи път в 20-годишната история на музея, се излагат публично и това се прави като недвусмислен жест към България, на която принадлежи тази история. Костите на царя се съхраняват в специален сейф.

В БАН се провежда Международна научна конференция на тема "Европейският югоизток през втората половина на Х – началото на ХІ век. История и култура" При откриването на форума служебният премиер Георги Близнашки посочи, че при управлението на цар Самуил се утвърждава българската народност

Има някои учени, които смятат, че трябва да отбелязваме най-вече победите и триумфите в нашата история, но истината е друга. Пораженията и страданията имат не по малко значение за формиране на народностната свяст, на националното самосъзнание и това се доказа и от епохата на българското възраждане.

В 11:30 ч пред паметника на Незнайния войн беше отслужена панихида от български и македонски духовници по случай годишнината.

От 14.30 часа слушателите, офицерите и академичният състав на Военната академия "Г.С.Раковски" ще поднесат цветя пред възпоменателната колона на Цар Самуил.

В 18.15 часа в патриаршеския катедралният храм "Свети Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще се включи в Националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014).

В град Симитли в храм "Рождество на Пресвета Богородица" местни духовници ще отслужат заупокойна Света литургия в памет на цар Самуил.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна