Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради дъждовното лято ще се забави изграждането на завода за отпадъци в София

Снимка: БГНЕС

Заради дъждовното лято ще се забави изграждането на втория етап на завода за преработка на отпадъците в София. Графиците са актуализирани и се търсят възможности за наваксване на сроковете, посочи кметът Йорданка Фандъкова. За да не бъде наложена голяма парична неустойка на фирмата изпълнител заради закъснението, заводът трябва да заработи през август 2015-а година:

При три от сградите има напредък, при останалите две сгради има малко закъснение, около 10 дни, но очакваме то да бъде преодоляно. Много важен елемент е оборудването. То се произвежда. Нямаме притеснения. Очаквам до Коледа да бъдат покрити изцяло три от сградите, да има съществен напредък по строителството на останалите две. Изисквам от изпълнителите да мобилизират всички сили, така че се надявам, че ще успеят. Това е и в техен интерес, защото санкцията за забавяне е огромна. Целият обект трябва да бъде приключен по договор до края на месец август следващата година.

На 10 площадки в София от началото на декември ще могат да се изхвърлят едрогабаритни и биологични отпадъци, посочи още столичният кмет. Извозването им ще бъде безплатно за гражданите. 86 хиляди лева е спечелила София от продажбата на електроенергия от преработката на хранителни отпадъци на площадката в "Хан Богров".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна