Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват сигнал за сексуално насилие над дете от Четвърто помощно училище

| обновено на 07.10.14 в 18:21


Държавната агенция за закрила на детето е сформирала комисия, която проверява спазването на правата на детето срещу насилие,  след подаден сигнал от баща на дете от 4- то помощно училище в столицата за сексуално посегателство. Това заяви пред „Хоризонт“ директорът на Дирекция „Контрол по правата на детето" Камелия Николова. Проверка извършва и Министерство на образованието.

Още днес социални раборници от Дирекция „Социално подпомагане“ ще посетят детето от 4-то Помощно училище, каза  директорът на Дирекция „Контрол по правата на детето“ от ДАЗД Камелия Николова:

Социални работници на място ще се срещнат със семейството, ще проведат среща с детето, за да преценят каква подкрепа може да бъде оказана на детето, психологическа подкрепа с оглед преодоляване на стреса от евентуално преживяно насилие.

Радосвета Симеонова, майката на момичето, даде гласност на случая на личната си страница във „Фейсбук“. Данните от проверката ще бъдат оповестени до дни, съобщиха още от ДАЗД. Досега сигнали за сексуално посегателство в 4-то Помощно училище в ДАЗД не са постъпвали:

Имали сме сигнали за други пропуски и нарушения.

Ако родителите пожелаят, Агенцията ще осигури психолог и психиатър в помощ на детето.

Полицията вече е разпитала всички учители от Четвърто помощно училище "Проф. Димитър Кацаров". Разпитани са и родителите. От МВР уточняват, че сигналът е подаден на 29-и септември.

Нито един миг в това училище децата не се оставят без наблюдение, с изключение на тоалентните, каза на извънреден брифинг по случая Грета Ганчева - директор на дирекция в Министерството на образованието. 

Лазар Додев - директор на дирекция в Министерството на образованието, разказва, че на 19-ти септември майката на момичето вижда, че детето й е без бодито си, отива в класната стая и намира бельото върху гардеробчето му.  После, след снените писмени обяснения на персонала в училището, по димуте на Додев, се установява, че бельото е било по-рано през деня в ръцете на момичето и е възможно то въобще да не го е обличало. 
От същата дата - 19-ти септември, детето спира да ходи на училище. Почти седмица по-късно - на 27- септември, то започва да се оплаква от,  "някакъв чичко", като не посочва конкретен учител. На 23-ти септември бащата на момичето е имал среща с училищното ръководство. Тогава той споделя, че момичето има склонност да се съблича, казва заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите й, според протокола на срещата, учителите от училището заявяват същото.
В учебното заведение работят трима възрастни учители и шестима по-млади. Министерството на образованието и останалите институции са сезирани официално на 29-ти септември, а резултатите от проверката на Просветното министерство ще станат ясни до края на седмицата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна