Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският окръжен съд ще направи трети опит да даде ход по същество на делото за клевета срещу Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд ще направи трети опит да даде ход по същество на делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако и днес – той и адвокатът му, не се явят в съдебната зала, процесът ще трябва да бъде спрян заради депутатския имунитет на Цветанов. 

Мирослава Тодорова съди Цветанов заради думите му, докато беше вътрешен министър, че е свързана с организираната престъпност. Пловдивският районен съд не видя в това оклеветяване и оправда Цветанов. Заради избора му за депутат и придобития от него имунитет преди година делото беше замразено между двете съдебни инстанции. 

След разпускането на 42-рото Народно събрание Мирослава Тодорова поиска то да бъде възобновено, но дотук Софийският окръжен съд среща сериозни трудности. И на двете заседания миналата седмица Цветан Цветанов се оказа нередовно призован, въпреки че в един от дните беше в сградата на Съдебната палата заради процеса за мобилното подслушване. Неоткриваема се оказа и новата му защитничка Елена Божурска, която миналия понеделник беше на планирано пътуване в чужбина, в четвъртък нередовно призована. За неявяването съдът я глоби с 1000 лева. Спирането на делото "Тодорова срещу Цветанов" между първа и втора инстанция на практика означава и точка на съдебния казус, защото давността за наказателно преследване за престъплението клевета ще изтече. 

Дела за клевета има и срещу други публични личности, които до дни ще се сдобият с депутатски имунитет. Сред тях са и няколкото дела, които Бойко Борисов води срещу Николай Бареков. Те се гледат в Софийския районен съд за думите на лидера на "България без цензура", че Борисов е тъп и че искал да го убие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна