Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Згалевска: Проблемите със сексуалното насилие сред деца с увреждания се неглижират у нас и в Европа

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че в Европа около половината от момичетата и близо една пета от момчетата с проблеми в развититето стават жертва на различни форми на сексуално посегателство преди да навършат 18 години. 

Ралица Згалевска, координатор на българо-холандски проект за превенция на сексуално насилие, член на българската асоциация по семейно планиране, съобщи за "Хоризонт", че проблемите със сексуалното насилие сред деца с увреждания се неглижират у нас и в Европа.

Насилието срещу деца с проблеми в развитието се случва 1,7 пъти по-често от насилието срещу другите деца и въпреки това нуждата на тези млади хора от здравна информация и образование, както и съблюдаването на правата им все още в голяма степен се пренебрегват.

Според данни на Държавната агенция за закрила на детето, средно около шест деца на година от специализирани институции у нас са станали жертва на насилие. Днес и утре в столицата българската Асоциация по семейно планиране и холандските партньори ще обучават наши специалисти, работещи с деца с различни увреждания, как да се действа в случай на сексуално насилие.

Вчера стана ясно, че Министерството на образованието, Агенцията за закрила на детето и полицията проверяват сигнал за сексуално посегателство върху 13-годишно момиче от Четвърто помощно училище в столицата. Родителите на момичето, което е аутист, се съмняват, че детето е било събличано по някакъв повод, докато е било в училището.

Още по темата за сексуалното насилие върху деца с увреждания - в предаването ни "Хоризонт до обед".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна