Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават ожесточените сражения за сирийския пограничен град Кобане

| обновено на 08.10.14 в 16:00
Снимка: БГНЕС
Съединените щати и Обединените арабски емирства са нанесли девет въздушни удара срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха от централното командване на американската армия. В района на пограничния сирийски град Кобане е имало шест атаки, които са разрушили бронирани автомобили и артилерийски установки на ислямистите.
 
В същото време кюрдски представител на градските власти съобщи, че въздушните удари на ръководената от САЩ коалиция са принудили ислямистите да се изтеглят от източните предградия на Кобане, където по-рано бяха издигнали свои флагове над сградите.
 
По-рано беше съобщено, че бойците от "Ислямска държава" са влезли в крайни квартали на граничния сирийския град, въпреки въздушните удари на международната коалиция, и кюрдските милиции вече водят улични боеве с джихадистите.

Според бойци от кюрдската пешмерга това са най-ефективните атаки до момента, но е трябвало да бъдат извършени много по-рано:

Съединените щати ни осигуряват военна подкрепа, но защо не атакуват джихадистите от изток? Предпочитат да нападат западната страна. Не знаем какво нападат. Не разбираме.

Междувременно почти цяла Турция е обхваната от масови демонстрации на кюрди срещу отказа на турското правителство да попречи на "Ислямска държава" да превземе Кобане. Загинали са най-малко 15 души, десетки са ранени.

Най-малко 400 души са загинали в продължаващите трета седмица сражения за Кобане, а 160 хиляди сирийци от региона са избягали в Турция.
 
Канадският парламент одобри въздушни удари срещу въоръжената групировка "Ислямска държава" в Ирак в отговор на отправено искане от Съединените щати, предаде Асошиейтед прес. Мярката разрешава въздушни удари в Ирак за период от шест месеца, като изрично посочва, че в бойни операции няма да бъдат използвани сухопътни войски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна