Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията "Патриотичен фронт" с призив да се сформира програмно правителство

| обновено на 08.10.14 в 17:39
Снимка: БГНЕС


От Коалицията "Патриотичен фронт" призоваха да бъде сформирано програмно правителство. Те са готови да инициират Национална кръгла маса на два етапа – в първия парламентарно представените политически формации да формулират 10 ключови тези по програмата за управление, във втория етап да се проведат  разговори със синдикати, работодатели, академични среди, медии.

НФСБ и ВМРО настояват на кръглата маса да бъде зададен политическият дневен ред на правителството и на работата на 43-тото Народно събрание.

Съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов е категоричен, че преговорите трябва да излъчат програмно правителство с ясна програма:

По този начин ние искаме да сложим точка на опитите за съставяне на чисто политическо правителство с поставянето на наши-ваши хора, хора от различни партии – като по този начин да се спечели тяхната поддръжка. Една отвратителна практика, на която се нагледахме през последните 25 години.

Националната кръгла маса ще включва участие и на синдикати, работодателски организации, академически среди и медии. Като основните дебати ще са "за" или "против" програмно управление и участие на неполитически лица, като фактор за намаляване на политическото противопоставяне.

Валери Симеонов заяви, че до момента разговори с ГЕРБ не са водени: Ще подкрепим всяко правителство, независимо дали е с мандата на ГЕРБ, на БСП или на когото и да било друг, което поеме ангажимента да изпълнява тези приоритети, които ще бъдат подписани от всички политически сили, без ДПС, без да влизаме в коалиция, без да ставаме златен или незнам какъв си пръст или патерица. Ние ще искаме от партиите, на които ще бъде възложен мандатът, да формират едно правителство, което да работи по програмата. Най-важна е програмата, а не личностите, персоните, които ще бъдат министри.

Играта на леви и десни, която продължи 25 години, доведе България до това незавидно положение, в което в момента се намираме, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ лидерът на ВМРО и съпредседател на "Патриотичен фронт" Красимир Каракачанов.

Повече от нормално и логично е избраните партии от този парламент да седнат на една маса и да започнат да говорят по същество, а не с клишета „ляво“, „дясно“, „европейски ценности“ и т.н., каза още той.

 
От "Патриотичния фронт" очакват до понеделник, 13-и октомври, всички политически сили, които ще бъдат представени в новия парламент, да публикуват позициите си по поставените въпроси.


Цялото интервю с Красимир Каракачанов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна