Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на форум за насърчаване на активността на българските фирми от отбранителната индустрия

Снимка: БГНЕС
Специалисти от България, НАТО и европейски агенции ще обсъдят на двудневен форум в София насърчаването на активността на българските фирми от отбранителната индустрия. Преди срещата български фирми ще се срещнат с агенциите от НАТО. На форума военният министър Велизар Шаламанов ще представи и визията за развитие на въоръжените ни сили до 2020-а година.

Форумът се провежда в момент, в който Министерството на отбраната обяви плановете си за национална програма за развитие на въоръжените сили, в рамките на НАТО и ЕС до 2020-а година.

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени възможностите за изпълнението и участието на националната отбранителна индустрия, агенциите на НАТО и ЕС.

Министър Шаламанов сериозно настоява да има по-активно сътрудничество. В началото на мандата той е предложил Министерството на отбраната да подпише меморандум с агенция на НАТО, на която самият министър е ръководител, а документът предвижда натовската агенция да представлява министерството при доставките на техника, като може еднолично да определя цените.

На форума се очакват водещи български фирми в областта на отбранителната индустрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна