Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбелязва 25-годишнина от мирната демокрация

Германският президент Йоахим Гаук днес ще бъде домакин на тържествата в Лайпциг по случай 25-годишнината на мирната демонстрация, смятана за повратен момент за падането на комунистическия режим в тогавашната Германска демократична република. Поканени са президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, очаква се да присъстват и бившите държавни секретари на САЩ Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър.

На днешния ден, преди 25 години, властите в ГДР са се приготвили за решителен удар срещу набиращите сила протести в страната по китайски образец - има се предвид разправата със студентската демонстрация на площад "Тянанмън", месеци по-рано. Струпани са големи полицейски сили, в болниците се попълват запасите от кръв, свикани са допълнителни спешни екипи. На улицата обаче излизат 70 хиляди души и за първи път се чуват скандиранията: "Ние сме народът".

Властите не посмяват да се намесят и събитията поемат логичния си ход. 10 дни по-късно оставка подава комунистическият лидер Ерих Хонекер, месец по-късно пада Берлинската стена и само година по-късно се стига до обединението на Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна