Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Няма данни за саботаж при взрива в завода за боеприпаси край с. Горни Лом

| обновено на 09.10.14 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга казаното от собственика на завода за боеприпаси "Миджур", че взривовете от миналата седмица, при които загинаха 15 души, са причинени умишлено.

Две основни линии на разследването обявиха от прокуратурата - грешка в процеса на утилизация на мините или възникнала експлозия в машина за мелене на взривни вещества. Версиите са работни и дали ще станат основа за обвинения ще зависи от назначените експертизи.

До тези изводи разследващите стигнаха след първия, определен от тях, като "динамичен оглед", на местопроизшествието, с участието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от Отряда за борба с тероризма и сапьори от армията.

В интервю за "Нова телевизия" собственикът на фабриката Валери Митков лансира версията, че взривът е следствие на саботаж. Същата теза застъпи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който час след края на изборния ден, каза че взривът не е случаен.

Крайно лаконично и леко афектиран днес главният прокурор каза, че разследващите работят по "възможно най-активния начин":

Проверяват се абсолютно всички версии до настоящия момент. Категорично не съществува нито едно, повтарям го, нито едно доказателство, в подкрепа на версия за евентуален саботаж.

Твърде вероятно е след единствената засега медийна изява на Валери Митков, той отново да бъде разпитан - защо смята, че заводът е взривен нарочно. Според наша информация при разпита си непосредствено след трагедията Митков е казал, че за организацията на работата в "Миджур" са отговаряли синът му и двама началници на цех.

Емил Митков, Валери Цокин и Мирослав Чернев бяха сред загиналите на 1-ви октомври.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени