Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци на протест срещу даването на мандат на ДПС в района

Снимка: БГНЕС

Митингът, на който тази сутрин пред Районната избирателна комисия в Кюстендил излязоха към 200 служители, активисти от различни партии и коалиции, граждани, е само началото, с което кюстендилци ще изразят категоричното си несъгласие срещу очакваното решение на ЦИК, с което се дава мандат на ДПС в Кюстендилски избирателен район. Това обявиха самите протестиращи.

В Общината започна и подписка против Александър Методиев, известен като Бат Сали, за депутат от ДПС.

След протеста кметът на общината Петър Паунов коментира, че ако ЦИК и съответната политическа сила не преразгледат решението за мандат в Кюстендил на ДПС, то това решение ще бъде обжалвано и по съдебен ред. 

Всички тези закононарушения, които се извършват, гласуване в турските секции, защото обяснението на експертите е, че гласовете идват от Турция, идват, за да бъдат проверени от ЦИК всички тези нарушения, да бъдат премахнати и по този начин да бъде постигнато действително, законно и справедливо разпределение на мандата. Напрежението нараства, оставаме непримирими.

Обадиха ни се чак от Чикаго. Две-три години хората, които са на работа и живеят в чужбина, настояват да има отделен район с гласовете от чужбина. Никой не ги чува. Кърджали, Търговище ще се зарадват на мандатите на ДПС. Чувам, че и на Габрово искат да натрапят Четин Казак. Кюстендил обаче не е гласувал за Бат Сали и няма как да се съгласим той да стане депутат от нашия район и да премълчим, сподели по повод създалата се ситуация кметът Паунов.

По думите му Кюстендил е рибената кост в гърлото на ДПС. Целият регион очаква окончателното решение на ЦИК, в готовност за нови протести, митинги, някои заплашват с гражданско неподчинение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна