Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аленка Братушек оттегли кандидатурата си за заместник-председател на ЕК и еврокомисар

| обновено на 09.10.14 в 18:42
Аленка Братушек

След часове на напрежение и политически маневри бившият словенски премиер Аленка Братушек оттегли кандидатурата си за заместник-председател и комисар по енергийния съюз в екипа на Жан-Клод Юнкер. Тя беше отхвърлена от две парламентарни комисии заради слабо представяне на изслушването.

Сега предстои одобряване на нова номинация от Словения, както и ново изслушване в Европарламента и опасността мандатът на новата Европейска комисия да започне със закъснение става все по-реална.

Новата Европейска комисия ще може да бъде одобрена по план на 22-и октомври и да встъпи в длъжност на 1-и ноември, само ако оттук нататък и нейният бъдещ председател, и Европейският парламент, действат със светкавична бързина. Двете най-големи групи - на Европейската народна партия и на социалистите имат общ фаворит за овакантеното от Братушек място - евродепутатът от левицата Таня Файон, за която няма съмнения, че ще се справи блестящо на изслушването. Тя е бивш журналист, беше избрана за член на европарламента през 2009-а след 8 години като кореспондент на Словенската радио-телевизионна компания в Брюксел.

Като евродепутат предприе редица инициативи за медийна свобода в Източна Европа, включително и в България. Прогнозите са, че Таня Файон няма да получи отговорностите на Аленка Братушек и или за нея ще бъде създаден нов ресор, или ще й бъдат възложени културата, образованието и гражданството, които евродепутатите отказват да бъдат поверени на унгарския кандидат Тибор Наврачич. Ако той получи друг ресор, също ще трябва да премине през ново изслушване, възможно е това да се наложи и за други негови колеги като резултат от евентуално разместване в екипа на Жан-Клод Юнкер.

Според евродепутати, все още има шанс всичко това да приключи следващата седмица и по следващата в пленарна зала да бъде гласувана цялата комисия на Юнкер - защото общият интерес е тя да започне работа час по-скоро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна