Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолози помагат на Ана-Мария да се върне в училище

Снимка: БГНЕС

Екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт ще бъдат изпратени в помощ на родителите на 13-годишната Ана-Мария. Целта е реинтегрирането на детето в обичайна среда. Специалистите трябва да изготвят план и да проведат поетапна терапия за връщането на Ана-Мария към нейното всекидневие и учебния процес.

Това стана ясно на срещата между заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева и родителите на Ана-Мария от IV помощно училище, които подадоха сигнал за извършено посегателство спрямо дъщеря им, съобщиха от МОН.

Зам.-министър Кастрева обсъди с родителите проверката, извършвана от дирекции на Министерството на образованието и науката в IV помощно училище, която цели да изясни всички обстоятелства по сигнализирания случай.

Бяха поднесени и взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите. По време на срещата беше уточнено и административното съдействие от представителите на МОН за родителите за да изберат училище, в което тяхното дете да продължи своето обучение след приключване на кризисните терапевтични мерки.

Образователното министерство настоява за законови промени, които да изключват реабилитацията на хора, извършили посегателства върху деца и ученици. По този начин трябва да се гарантира невъзможността им за достъп до участие в образователната система на базата на законова реабилитация, е мнението на министърът н а образованието Румяна Коларова. Според министъра на образованието и науката е необходима системна превенция в училищата срещу посегателствата спрямо ученици. Днес Коларова ще се срещне с представители на Националната мрежа за децата, за да се обсъдят нови практики за превенция срещу насилието в българските училища и детски градини.

По повод случая в Четвърто помощно училище, при който беше подаден сигнал от страна на родителите на дете за извършено върху него насилие, министър Коларова заявява, че "никой от нас не може да бъде безразличен".

"Ние не поставяме под съмнение това, което детето казва. Това, което поставям под съмнение, е прибързаните изводи кой е виновен", посочва министърът на образованието и призовава да се изчакат резултатите от разследването на полицията. Министър Коларова уточнява, че резултатите от проверката на МОН в Четвърто помощно училище се очакват в петък.

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая с 13-годишното момиче, болно от аутизъм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна