Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският писател Патрик Модиано е носителят на Нобеловата награда за литература за 2014 г.

Френският писател Патрик Модиано е носителят на Нобеловата награда за литература за 2014 г. Тя бе обявена от секретаря на Шведската академия професор Петер Енглунд:

"Нобеловата награда за литература за 2014 година се присъжда на френския автор Патрик Модиано за изкуството на паметта, с която той пресъздава най-неразбираемите човешки съдби и разкрива жизнения свят на окупацията".
 
Жан Патрик Модиано е автор на няколко десетки кратки романа, често смесващи биографични и фикционални елементи. Кариерата му започва през шейсетте години.

Много от романите на Модиано са преведени на български и са познати на българския читател. По-популярните сред тях са "Вила "Тъга", "Непознати", "Улица "тъмните магазинчета", "От дълбините на забравата", "Младост", "Кучешко потекло" и др.

Това е четвъртата Нобелова награда, обявена за тази година. Тя е на стойност 8 милиона шведски крони или 1.1 милиона долара. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на  кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна