Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Британецът Колин Джефри, който почина в Македония, може да е предизвикал последвалата паника, като в началото на заболяването се е пошегувал, че е инфектиран с ебола, пише британският вестник Mirror. 58-годишният Джефри се разболя по време на бизнес пътуване в  Македония и почина в четвъртък вечерта. Хотелът, в който той беше отседнал, е под карантина. Според цитиран от вестника приятел на починалия, той е бил в Африка преди шест години, но медиците са се изплашили, след като са видели в паспорта му печати от Кения и Руанда. По телефона приятелят заявил: „Колин имаше английско чувство за хумор. Според мен той се е пошегувал. Казал е „О,болен съм от ебола!”, а те са го приели на сериозно”.

В понеделник Великобритания и САЩ започват първата презокеанска симулация на криза в голяма банка, което е знак за нарастващата увереност на властите, че сега могат да се справят с крах на големи институции, коментира "Файненшъл таймс". Всички основни играчи, които трябва да участват в стрес-теста за фалит на компания от ранга на „Банк ъф Америка”, „Голдман Сакс”, „Барклис” или HSBC, ще бъдат събрани във Вашингтон, за да се уверят, че знаят какво да правят, на кого да се обадят или как да информират обществеността. Инициативата отразява мнението на властите, че са близо до разрешаване на проблема, известен с израза "твърде голям, за да фалира", когато става дума за мултинационални банки.

Град Кобани със сигурност няма да падне. Това уверява в интервю за германския "Ди велт" Идрис Наасан -представител на местната власт в граничния сирийски град. Кюрдският политик изтъква, че от три дни международната коалиция за пръв път осъществява интензивни и ефективни бомбардировки. Атаките са толкова мощни, колкото никога досега. В крайна сметка беше направено това, което искахме от самото начало на офанзивата на джихадистите, пояснява той. "Ди Велт" припомня, че заради страха от джихадистите от "Ислямска държава" 200 хиляди души вече са избягали в Турция.

В своето онлайн издание германското списание "Шпигел" допуска възможността германският християн-демократ Гюнтер Йотингер да задържи ресора си енергетика и в следващата Еврокомисия, като поеме отговорността за енергийния съюз, след провала на кандидатката на Словения Аленка Братушек на изслушванията в Европейския парламент. В предложения от Жан-Клод Юнкер състав Йотингер ще отговаря за дигиталната политика на ЕС. Според "Шпигел" вариантът Йотингер да се върне към предишните си занимания е възможен, като се има предвид новото предложение на Словения - 50-годишната Виолета Булц. Тя има малък политически опит и досега не се е занимавала професионално с енергетика, ако не се смятат увлеченията й по езотерика и позитивните енергии, посочва "Шпигел".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна