Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Кирова: "Рибният буквар" беше в шкафа, в който стои

Снимка: личен архив
Мариана Кирова от Националния литературен музей, която отговаря пряко за съхранението на "Рибния буквар", каза, че е разбрала за изчезването на ценната книга, докато била в отпуск по време на предизборната кампания. Кирова беше в листата на Реформаторския блок. След връщането си на работа тя и колегите й започнали издирване на оригиналното първо издание на Буквара и така намерили и втори екземпляр, за който не знаели и който е част от колекцията на писателя историк Стилиян Чилингиров.

Книга по книга, няколко хиляди книги сме обърнали. Единият екземпляр се намери на мястото му, на което би трябвало да бъде, в този шкаф, но разместен сред други книги, тъй като книгата не е много голяма. Сред останалите книги малко по-навътре, малко по-нагоре, тя не може да бъде видяна, ако не е конкретно на същото си място. Следващ екземпляр на "Рибния буквар" намерихме в самото бюро на Стилиян Чилингиров. Вероятно с било въпрос на някакво разместване. Това се случи в петък вечерта, някъде към 7,30 8 часа. В рамките на два часа открихме два екземпляра от "Рибния буквар".

Мариана Кирова е с предупреждение за уволнение от деня, в който е поискала отпуск за предизборната кампания. Тя беше кандидат за поста директор на музея, наред със сегашния изпълняващ длъжността Катя Зафирова и още няколко души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна