Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кайро се провежда донорска конференция за Ивицата Газа

| обновено на 12.10.14 в 17:02
Съединените щати ще отпуснат 212 милиона долара в помощ на Ивицата Газа, съобщи американският държавен секретар Джон Кери на донорската конференция за анклава, която се провежда в Кайро. Народът на Газа се нуждае отчаяно от помщта ни, не утре, не другата седмица, а сега, подчерта Кери. Първият американски дипломат отново призова за постигане на траен мир между палестинци и израелци.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун нарече Ивицата Газа "кутийка с прахан" след опустошителната война това лято. Хората отчаяно се нуждаят да видят резултати в ежедневието си, каза Бан.

Катар обяви, че ще отпусне един милиард долара в помощ на Ивицата Газа. Съобщението за най-големия финансов принос досега направи министърът на външните работи на  емирството  на конференцията на донорите в Кайро, там се събраха  представители на петдесет страни и международни организации.

На форума българският външен министър Даниел Митов се срещна с египетския политик и общественик Амр Муса. Двамата се обединиха около тезата, че предизвикателствата пред държавите от Средиземноморския регион са сходни и трябва  да бъдат обединени усилията за тяхното преодоляване.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси призова Израел да договори мирно споразумение с палестинците. Призовавам израелския народ и правителството му: сега е моментът да се сложи край на конфликта, каза Сиси при откриването на донорската конференция за Ивицата Газа, на която Египет е домакин.

Палестинският президент Махмуд Абас изтъкна, че по време на конфликта са били разрушени редица правителствени институции в анклава. Абас и ислямисткото движение Хамас се споразумяха за съставянето на правителство на националното обединение, което заседава за първи път миналата седмица.

По време на петдесет дневния конфликт през юли и август загинаха 2 200 палестинци и 73 израелци, предимно войници, а сто хиляди жители на Газа останаха без покрив.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна