Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 25 души станаха жертва на три коли-бомби в Ирак

| обновено на 12.10.14 в 14:14
Ливан Бейрут експлозия кола-бомба
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Три коли-бомби са избухнали в контролирания от кюрдските сили иракски град Кара Тапах, северно от Баакуба, съобщиха местните власти. Най-малко 25 души са жертви на експлозиите, осемдесет са пострадали. Кметът на града също е сред ранените, но нараняванията му са леки.

Мишена на атентатите са били правителствените и и административни сгради в града. Кара Тапах се намира в провинция Дияла, на границата с Иран, която е район на ожесточени сражения между иракските сили за сигурност и джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва агенция Франс прес.

Агенция Ройтерс съобщава за експлозия на две самоделни взривни устройства, детонирани на пазар в южен квартал на град Баакуба. Загинали са шест души, а десет са ранени.  

 Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че Багдад не е застрашен, въпреки офанзивата на джихадистите от "Ислямска държава" в провинция Анбар, която се намира в непосредствена близост до иракската столица.
 
Иракските сили за сигурност напълно контролират Багдад и укрепват позициите си там. Ние продължаваме да им помагаме с въздушни удари. Мисля, че заедно с коалиционните ни партньори, в Ирак сме нанесли около 300 въздуши удара и ще продължим.

Началникът на полицията в провинция Анбар е загинал при експлозия на крайпътна бомба, съобщи ББС. Конвоят на генерала попаднал на взривното устройство близо до столицата на провинцията - град Рамади.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени