Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте „Щурчето” или отново за хипотезата за Ботевата смърт

БНР Новини

През тази седмица имате възможност да чуете отново спектакъла по монодрамата на Неда Антонова „Щурчето” , излъчен на 24 януари 2016 г. от 16 ч. Неда Антонова е автор на много пиеси и романи, най-известни сред които са: „Вино и сафари”, „Нелюбими мой”, „Вино и молитви”. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист и редактор във Военно издателство. Член е на Съюза на българските писатели от 1983 г. Автор на стихосбирката „Повторими неща”; на тетралогия исторически романи „Памет”: „Войната свърши в четвъртък”, „Не умирай вместо мен”, „Ангела”, „Приют за щастливи”.
В монодрамата си „Щурчето” писателката показва една нова, смела, драматична версия за смъртта на Христо Ботев. Тя не се бои да произнася на глас онези неща, които от дълго време се мълвят между съратниците на великия революционер. Става дума не за неговото убийство от враговете, а за неговото предателство от най-близките – една неофициална, непотвърдена исторически, но уви съществуваща версия! Изключително възможна и допустима версия за смъртта на Ботев. Възможна и допустима с оглед на българската народопсихология, в която предателството на ближния е нещо едва ли не в реда на нещата.
В главната роля ще чуете актьора Христо Бонин. Музиката е на Петя Диманова, а режисьор на радиоспектакъла е Стилиян Петров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна