Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срам! 11 неудачници загубиха и от Норвегия!

Норвегия победи България с 2:1 в квалификация за европейското първенство през 2016
Снимка: AFP/Getty Images



Българските футболни национали записаха отново срамна загуба - този път в третия си мач от квалификациите за европейското първенство като гост на Норвегия с 1:2 и за пореден път в последните години загубиха рано шансовете си за класиране на голям форум - Евро 2016 във Франция. 11-те избраници на селекционера Любослав Пенев изиграха поредния си безобразно слаб мач, като с грубите си грешки се "откроиха" централните защитници Апостол Попов и Николай Бодуров, а "звездите" на тима ни - Ивелин Попов и Георги Миланов бягаха от топката през 90 минути на стадион "Улевол" в Осло. Домакините вкараха още в 13-та минута чрез Тарик Ел Унуси, а Николай Бодуров изравни малко случайно в края на първото полувреме. През втората част, след поредната грешка в нашата отбрана, норвежците стигнаха до победата с гол на Нилсен 20 минути преди края. Любо Пенев направи цели 5 промени в сравнение с двубоя срещу Хърватия, но като че ли отново не избра правилните титуляри - Николай Михайлов започна на вратата без официален мач от близо година, 33-годишният Георги Илиев изчерпа силите си още в края на първата част, а Александър Тонев не направи нито едно точно центриране.

Първото попадение в мача дойде след груба грешка в защитата на българите - отново на централните бранители Апостол Попов и Николай Бодуров, така както стана и при загубата от Хърватия преди 3 дни. Веселин Минев покри засадата, а Апостол Попов не успя да догони Ел Унуси, който изпревари и Николай Михайлов. Вратарят ни тръгна да го пресрещне, но закъсня и топката попадна в мрежата му. Все пак в 25-та минута Михайлов спаси вратата си от втори гол след удар на защитника Линес, като изби в ъглов удар. Единствено от целия тим добри думи за играта си заслужава нападателят на "Берое" Венцислав Христов, който тормозеше защитата на домакините. Христов бе близо до гол в 42-та минута, след като засече центриране на Станислав Манолев с глава, но след рикошет топката излезе в ъглов удар. Именно след неговото изпълнение Бодуров от 10-11 метра с глава вкара изравнителния гол.

Второто полувреме започна по-добре за нашите национали, но грешките в защита продължиха. 20 минути след подновяването на играта младият Мартин Йодегаард записа името си в историята - 15-годишният нападател дебютира за Норвегия в официален мач и стана най-младият футболист в квалификациите за европейското първенство. Манолев бе заменен принудително от Йордан Минев в 69-та минута, а при следващата си атака домакините отново излязоха напред в резултата - Нилсен се разписа от точката на дузпата след поредната груба грешка на Попов и Бодуров. До края на срещата нашите футболисти не успяха да направят нищо градивно и трудно стигаха дори до наказателното поле на Норвегия. По този начин домакините записаха първи успех срещу България в официален двубой и вече имат в актива си 6 точки, нашите останаха с 3. Далеч напред в класирането са фаворитите Хърватия и Италия с по 9.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна