Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция няма намерение да прави промени в предложения бюджет за 2015-а година

Франция няма намерение да направи промени в предложения бюджет за 2015-а година преди да го представи на Европейската комисия в сряда, заяви днес финансовият министър Мишел Сапен.

В интервю за бизнес ежедневника Les Echos Сапен заяви, че бюджетните документи бяха приети от Министерския съвет и бяха внесени в Парламента, където започна тяхното обсъждане. Няма смисъл да се настоява за промени, заяви Сапен.

Той каза, че Франция е в "постоянен диалог" с ЕК и ще се уточнява много бързо календара и съдържанието на планираните икономически реформи.

Бюджетната политика остава непроменена като бих задал един важен въпрос: Какво е правилното темпо за провеждане на необходимите бюджетни корекции, като този въпрос е важен за всички държави от еврозоната, а не само за Франция, подчерта финансовият министър.

Сапен заяви, че намаляването на структурния дефицит на Франция в бюджета за 2015 е "близо" до това, което Европейската комисия препоръчва след изключване на някои т.нар. "счетоводните ефекти".

В действителност, относно структурният дефицит, който е от ключово значение, ние сме близо до справедливите желания на Комисията, допълни той.

Изявлението на Мишел Сапен е факт на фона на засилващите се критики от страна на редица европейски представители по повод предложения проекто-бюджет на Франция за 2015-а година, според който ще са необходими още две допълнителни години (до 2017-а година), преди френският бюджетен дефицит да се свие под европейския лимит от 3% от БВП. Подобни критиките срещу Франция бяха отправени и на вчерашната среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) от страна на нейния шеф Йерун Дейселблум, от немският финансов министър Волфганг Шойбле и от бъдещия вицепрезидент на новата Европейската комисия - настоящия финландски финансов министър Юрки Катайнен.

Според Катайнен Франция няма да получи абсолютно никакво по-специално третиране, когато европейските власти оценяват нейния проекто-бюджет по-късно този месец, за да се види дали този бюджет е в съответствие с фискалните правила в ЕС.

Говорейки в края на месечната среща Еврогрупата в Люксембург, Катайнен заяви, че Комисията ще вземе своето становище след като погледне конкретните цифри, представени в бюджета на Франция, както и ангажиментите, които френските власти поеха в светлината на настоящата икономическа ситуация.

По-рано вчера председателят на Еврогрупата Дейселблум заяви, че френският бюджет не вдъхва надежда. След края на срещата обаче той посочи, че е уверен в способността на Франция да представи реалистичен бюджет за 2015-а година. Уверен съм, че френското правителство ще представи един много силен и стабилен бюджет, каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени