Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания също започва проверки за ебола по летищата

Снимка: ЕПА/БГНЕС
От днес Великобритания започва проверки за ебола на пътниците, които пристигат в страната. Мерките ще бъдат приложени първо на лондонското летище "Хийтроу", тъй като, според британското здравно министерство именно там пристигат 85% от хората от обхванатата от зараза Западна Африка. През септември на Острова са дошли около хиляда души от трите най-засегнати от ебола страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Министърът на здравеопазването Джеръми Хънт посочи, че рискът от болестта в Обединеното кралство е много малък, но страната трябва да бъде готова за евентуално разрастване на епидемията и увеличаване на броя на пътниците, идващи от рисковата зона:

Въпреки, че няма преки полети от засегнатия район, има индиректни пътища за влизане в Обединеното кралство. Така че, през следващата седмица медицинските власти ще започнат проверки и наблюдение на самолетните пътници, които граничната полиция е установила, че идват в Обединеното кралство от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Мерките трябва да предотвратят риска от хора, които кацат във Великобритания от Западна Африка през летища, където няма проверки за ебола. До края на седмицата, освен на "Хийтроу", предпазните мерки ще обхванат и летище "Гетуик", южно от Лондон, както и пътниците, пристигащи от Франция и Белгия на бързите влакове "Евростар" под Ламанша.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна