Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

98 млн. лева може да достигнат загубите по програма "Развитие на селските райони"

Васил Грудев
Снимка: БГНЕС
Между 70 и 98 милиона лева загуби се очертават към този момент по програмата "Развитие на селските райони". 3,5 милиона лева са по оперативна програма "Рибарство", съобщи министърът на земеделието Васил Грудев. Той обясни, че причината е в неработещата администрация:

Проектите не са били обработвани, заявките за плащане не са били обработвани. Да, машината в момента действала, отпушени са всички анекси към договорите, сключени са всички договори, но за да дойде един договор за плащане, той трябва да е изпълнен. И  реализация на такива проекти, при положение че не са сключвани такива договори в рамките на 9, 10, 12 месеца във Фонд "Земеделие" няма как да се случи в съответната календарна година.

И новата програма "Развитие на селските райони" е с много забележки от Брюксел, но няма време тя да бъде пренаписана, защото това ще означава поне две нулеви години за усвояване, обясни министърът:

За съжаление аз трябва да защитавам една програма пред Европейската комисия, която е написана нехомогенно, без ясно определени цели в нея, но ние го дължим на бизнеса, дължим го на нашите бенефициенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна