Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС спря делото срещу Цветан Цветанов за т. нар. "мобилно подслушване" в МВР

| обновено на 16.10.14 в 11:57
Снимка: БГНЕС


Софийският градски съд спря делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за т.нар. "мобилно подслушване" в МВР. Причината – имунитетът, който е получил при избирането му за народен представител.

Цветанов прие решението на съда видимо разочарован, защото и той, и защитникът му, Менко Менков, искаха делото да продължи. Цветанов даже връчи декларация на съдия Петър Гунчев, в която обявява, че доброволно се отказва от имунитета си. Съдът обаче му я върна и му обясни, че не съдът е адресат на тази декларация, а  43-тото Народно събрание, и то едва след като главният прокурор поиска имунитета на бившия вътрешен министър. Това може да стане едва след 27-и октомври, когато се събира новото Народно събрание, но още тези дни Цветанов се зарече да пише на главния прокурор, за да го помоли за бързина.

Ние сме искали бърз и справедлив процес. Под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет. Самият факт, че още в първото заседание на парламента, когато беше сформирано, също дадох декларация, която също нямаше правна стойност и тогава се наложи главният прокурор да поиска свалянето на този имунитет, където аз дадох съгласието си, и нямаше гласуване, каза Цветанов.

Ние изразяваме нашето становище, нашето тълкуване на закона и на решенията. Защо да няма правна стойност? Представете си, че главният прокурор в момента въобще откаже да поиска отново имунитета на господин Цветанов. Той ще бъде вечно подсъдим, докато трае 43-то Народно събрание ли? Така че господин Цветанов изразява волята си на директни приложения на Конвенцията за правата на човека за бързо приключване на процеса. Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна, заяви Менков.

Това, което ще направим, е да пуснем едно писмо до главния прокурор, за да може действително по-бързо да се поиска имунитетът по трите дела, допълни Цветанов.

Спряното дело срещу бившия вътрешен министър е третото от категория "знакови" само за месец. Първо беше делото срещу Сергей Станишев, а от вчера и срещу Волен Сидеров, иначе Цветанов има още две дела в съдебна фаза. Те са насрочени за месец ноември, тоест тогава вече парламентът ще работи и реално ще има от кого главният прокурор да поиска имунитета му.

Делото за неосъществен контрол върху мобилната подслушвателна техника в МВР беше почти на финала си. Според обвинителния акт Цветанов не е упражнил контрола си върху тримата бивши директори на СДОТО и така са били създадени предпоставки за нарушаване правата на българските граждани. Днес трябваше да бъдат разпитани публично последните свидетели и евентуално да започнат финалните пледоарии.

Цветан Цветанов има още две дела, вече на втора инстанция. По едното беше оправдан, а по другото има четиригодишна осъдителна присъда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени