Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В опит да подпомогне местното здравеопазване Общинският съвет в Шумен взе незаконно решение

В опит да подпомогне местното здравеопазване Общинският съвет в Шумен взе незаконно решение. През последните два дни в града се проведе кръводарителска акция, при която на донорите бяха платени по 30 лева от общинския бюджет. Според Закона за кръвта обаче кръводаряването може да бъде платено само в извънредни случаи. 

С решение номер 806 от 31-ви юли Съветът е разрешил на общината да отпусне пет хиляди лева, за да се стимулират включилите се в организираната от кмета кръводарителска акция. Индивидуалният стимул е на стойност 30 лева. Кметът Красимир Костов явно е изпълнил решението на Съвета, тъй като през последните два дни всички национални медии отразиха ентусиазма, с който шуменци чакат часове наред, за да дарят кръв в помощ на ближния. Законът за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането обаче гласи, че за кръв може да се плаща само и единствено при спешни случаи, или за специфични научни цели на лечебното заведение. Няма данни областната болница в Шумен да произвежда ваксини, серуми и имуноглобулини. Нуждата от кръв вероятно е налична, но тъй като решението на Общинския съвет е от юли, тази нужда трудно може да се квалифицира като спешна.

Законовата забрана да се плаща за кръв има рационални аргументи, коментира председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова:

За мен това е абсурдно, не може да бъде. Това е безумие, да се дават пари на ръка на кръводарителите. Хората, които получават пари, нямат интерес да си кажат противопоказанията. А това застрашава живота и на едните, и на другите. Тоест и на даряващите, и на приемащите тази кръв.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна