Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕМФ: Без реформи в сектор "Енергетика", увеличение цената на тока ще има още догодина


Без тежки и сериозни реформи в сектор "Енергетика", увеличение на цената на тока ще има още следващата година. Това заявиха от Българския енергиен и минен форум. От неправителствената организация се обявиха твърдо против проекта "Южен поток", който, според тях, не носи никакви ползи на страната ни и ще последва съдбата на АЕЦ "Белене". 

От енергийния форум определиха вдигането на цената на тока като най-лесния начин за решаване на кризата в сектора. Оскъпяването на електроенергията обаче ще покрие малка част от дефицита в системата, изчисли Иван ХиновскиДефицитът е 900 милиона, който се трупа ежегодно. През следващата година може да бъде и повече. Без реформи, само с повишаването цената на електроенергията, той може да бъде компенсиран някъде около двеста милиона.

По темата "Южен поток", според експертите, България трябва да се откаже от проекта и да остави компанията "Газпром" сама да реализира газопровода. 

Според професор Христо КазанджиевПарите от "Южен поток" и от редица други проекти генерират огромна политическа корупция, всъщност това са хранилките на статуквото в България.

България е на прага на сериозна газова криза, предупредиха от БЕМФ. Лошото е това, че от 2009-а година, когато беше първата криза, до този момент нищо не сме научили, напротив, нещата се развиват в низходяща спирала, нещата са по-зле, отколкото 2009-а година, и това е престъпление, коментира Христо Казанджиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна