Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка продължава с мащабните интервенции, за да ограничи срива на рублата

Руската централна банка продължава да повишава търгувания коридор на рублата спрямо "кошницата" евро – долар и да провежда големи по размер интервенции на валутния пазар, за да ограничи срива на рублата.

РЦБ обяви, че снощи (16-и октомври) е повишила с нови 30 копейки т.нар. "лента на търговия" на местната валута спрямо евро - долар до 37,25 - 46,25 рубли от 36,95 - 45,95 в сряда. Банката е била принудена да проведе поредна интервенция на валутния пазар, продавайки в сряда (15-и октомври) нови 1,768 млрд. долара, за да забави продължаващото "свободно падане" на руската рубла.

От началото на месеца насам РЦБ беше принудена да направи цели 37 корекции в търгувания коридор на рублата, изразходвайки в същото време за интервенции около 12,95 млрд. долара от нейните валутни и златни резерви. Руската централна банка е на четвърто място в света по размер на своите валутни резерви, като към 1-ви октомври нейните резерви бяха в размер на 454,7 млрд. долара.

Въпреки агресивните мерки на РЦБ рублата продължава да бъде подложена на силен натиск от продажби, като от началото на годината насам тя се обезцени с около 19% спрямо щатския долар. Заложената от банката лента на търговия в началото на октомври беше на нива 35,40-44,40 рубли и до вчера беше повишена над 30 пъти с една рубла и 85 копейки до новия коридор на търговия 37,25-46,25 рубли.

В началото на днешната търговия руската валута отслабва с нови 0,6% спрямо кошницата евро-долар към рекордно дъно от 46,30 рубли, надвишавайки заложения снощи от РЦБ горен край на лентата на търговия от 46,25 рубли. Днес негативно влияние върху руската валута оказва и липсата на новини от Милано (Италия) , подсказващи за съществен пробив за разрешаване на руско-украинската криза след проведените двустранни срещи Порошенко - Путин и Меркел - Путин.

Основната причина за спада на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с над 20%. Днес фючърси на петрола тип "брент" опитват известна стабилизация, повишавайки се с 0,3% към 86,08 долара за барел, след като вчера удариха 4-годидшно дъно около 82,70 долара за барел (най-ниско ниво от ноември 2010-а година). Въпреки днешното предпазливо повишение, цените на петрола тип "брент" остават с около 20 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,3% към 82,95 долара за барел, стабилизирайки над двугодишното дъно около 80,01 долара, което беше достигнато в сряда (най-ниско ниво от юни 2012-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна