Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният съд в Белоградчик ще издаде смъртни актове на 15-те жертви на взрива в Горни Лом

| обновено на 17.10.14 в 16:03
Снимка: БГНЕС

Белоградчишкият районен съд реши да издаде смъртни актове на 15-те загинали работници при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом. До произнасянето на съда се стигна след като кметът на община Чупрене Ваньо Костин състави протокол с имената на загиналите по закона за гражданската регистрация и го внесе в съда. С решението на магистратите 12-те работника, синът на собственика и двамата изпълнителни директори ще могат официално да бъдат обявени за мъртви, но след две седмици, когато изтича законовият срок за обжалване. Това обясни председателят на съда Антон Антов

В Районен съд - Белоградчик постъпи искане от Районна прокуратура - Белоградчик въз основа на съставен от кмета на село Чупрене протокол за установяване смъртта на група лица, загинали на първи октомври следствие на взрива в село Горни Лом. Производството по делото приключи на едно съдебно заседание на 14-и октомври, на следващия ден съдията докладчик е обявил решението си. Със същото се приема за установено, че смъртта на 15-те лица, намиращи се на работа на първи октомври, е настъпила на същата дата около 17.00 часа. След изтичане на двуседмичния срок за обжалване на решението кметът на община Чупрене, задължен със същото решение, следва да състави актове за смърт на загиналите. Въз основа на тези актове на наследниците на загиналите могат да бъдат издадени съответните удостоверения, легитимиращи ги в това им качество, каза председателят на белоградчишкия съд Антон Антов.

С издаването на смъртните актове ще се задвижи процедурата по издаване на удостоверения на наследниците и изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпускат на семействата на загиналите. Що се отнася до разследването, прокуратурата ще търси освен военни и чужди експерти, които да направят ключовите за изясняване на истината за взривовете експертизи. Причината за помощта отвън е квалификацията на собственика на завода Валери Митков. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни:

Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на правоспособността на които е зависело в крайна сметка и от неговите решения. Твърдо се налага елементарната необходимост от осигуряване на независима експертиза. Аз си мисля, че обвинения трябва да се повдигнат тогава, когато има достатъчно доказателства. Само доказателствата, които са иззети, разрешенията на "Видекс"- АД от служба КОС при МВР са 16 хиляди листа. Това не означава, че ние ще се бавим да ги проучваме. Отхвърлих категорично версията за терористичен акт. Няма диверсия, няма вредителство. Това е престъпна небрежност, казано направо. Когато капацитетът на преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, кого саботираш, собствената си безопасност или безопасността на хората, които работят там на три смени по 15 човека?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна