Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В поредния ден на консултации ГЕРБ преговаря с "България без цензура"

Поредният ден на разговори на ГЕРБ с парламентарно представените сили за съставяне на правителство започна с преговорния екип на коалицията "България без цензура". Шестата по големина политическа формация предварително заяви готовността си да направи компромис по приоритетите на ГЕРБ в името на това България да има стабилно правителство и парламент. С тези заявки най-вероятно ще станем свидетели на нов пробив в преговорния процес.

На влизане в Народното събрание Румен Йончев от "България без цензура" каза пред БНР, че коалицията няма да изостави и своите искания по време на консултациите:

Няма абсолютен компромис. Нашата първа цел е да осигурим нормална среда за формиране на правителство на България. Очевидно е кой има най-голямата парламентарна група и ние, заявявайки нашата подкрепа те да правят правителство, даваме възможност това да става спокойно без извиване на ръце. От там нататък дали ние ще участваме в това правителство, зависи изключително от това дали ще намерим общи точки, общи приоритети с бъдещите управляващи. Това е всичко. Не става дума изобщо за пазарлък за властта в момента, говорим за програмата и целите на едно бъдещо управление.

Ще подкрепяме онези приоритети и онази програма, която приемем. Ако имаме сериозни разминавания и големи различия, очевидно няма как да подкрепим такова нещо. Разбира се нашето участие в едно бъдещо управление зависи от приемането на нашите приоритети също.

По думите на Йончев властта в никакъв случай не е самоцел.

В преговорния екип на "България без цензура" са още Светлин Танчев, Кънчо Филипов и Драгомир Стефанов.

След консултациите БНР ще предаде пряко изявленията на политическите формации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна