Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна очертаха контурите на споразумение по спора за газовите доставки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Украйна очертаха контурите на споразумение за решаване на спора им за газовите доставки, съобщи украинският президент Петро Порошенко след среща с руския президент Владимир Путин и лидерите на Франция и Германия. Путин определи разговорите като "добри" на приключилия  форум „Азия-Европа” в Милано, на който присъстваха 53-ма държавни глави и премиери. Последната среща на руския президент Владимир Путин бе с италианския премиер Матео Ренци.

Форумът „Азия-Европа” в Милано бе отчетен като положителен. Най-обсъжданата и трудна тема бе конфликтът в Украйна. Заради нея се състояха редица срещи, последната от които на руския президент Владимир Путин с италианския премиер Матео Ренци. Този разговор се проведе след като Путин и украинският му колега Порошенко  разговаряха заедно с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд. За Путин резултатът е добър, а Порошенко посочи, че е  постигнато съгласие по три основни точки: да се спазва протоколът от Минск, да има избори в областта на Донецк съобразно украинските закони и да се спазват параметрите за газовите доставки.

По-рано днес, те имаха съвместна среща с председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с премиерите на Италия и Великобритания Ренци и Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Според председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой украинския конфликт все още няма политическо решение. Във връзка доставките на газ, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу информира, че през следващата седмица, в Брюксел ще има среща на представителите на ЕС, на Русия и Украйна. Барозу каза още, че темата „ебола” е  сред приоритетите на ЕС за взимане на необходимите мерки.

Следващият форум „Азия-Европа” е след две години в Монголия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна