Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ вижда възможност да продължи консултациите с АБВ на експертно ниво

| обновено на 19.10.14 в 18:35
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ вижда възможност да продължи консултациите с АБВ на експертно ниво. Това стана ясно след продължилите над три часа политически консултации между двете партии. Темата за голяма коалиция, предложена от АБВ, остана отворена, посочи лидерът на партията Георги Първанов.

Макар и във видимо настроение и готови за разговорите - все пак основните различия между ГЕРБ и АБВ остават. Те бяха обобщени от Румяна Бъчварова, макар че и двете формации са единни кой не трябва да е в управлението:

Всъщност установихме, че партиите, с които по принципни съображения не бихме искали да си партнираме в следващо управление, са едни и същи. Общо е и виждането ни за необходимостта демографската политика да бъде един сериозен акцент в политиката на следващото управление. На фона на тези общи разбирания, различията ни остават. Първият и може би най-сериозен въпрос, който беше поставен, е за това как виждаме ролята на държавата. Дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или така, както е позицията на ГЕРБ - да ограничим ролята на държавата, да засилим нейните регулативни и контролни функции.

Различията включват още искането на АБВ за размразяването на проекта "Белене", строителството на "Южен поток" и създаването на енергийна борса, което предложение бе оценено от ГЕРБ. Големи разлики има и в данъчната политика. АБВ настоява за въвеждане на подоходно облагане, докато ГЕРБ държи на плоския данък. От общо 18 приоритети, по 14 двете партии са постигнали принципно съгласие: за здравеопазването; за пенсионната реформа, като АБВ настоява увеличаването на пенсионната възраст да е свързано с продължителността на живота; в сферата на сигурността да бъде създадена независима служба за борба с корупцията по високите етажи; за приемането на нов Изборен кодекс с мажоритарен вот.

Лидерът на АБВ Георги Първанов подчерта, че партията му настоява в този момент и в ситуацията на страната, за голяма коалиция:

Продължаваме да смятаме, че най-добрият вариант за България в тази тежка ситуация е голямата коалиция. Не просто широка коалиция от много партии с ен на брой достатъчно народни представители, а голяма коалиция, в която оста - в двете най-големи партии по изборен резултат, и която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика.

За КТБ - и двете формации са категорични, че трябва да има бързи решения и за вложителите, и за оздравяването на банката.

В преговорния екип на АБВ участваха лидерът Георги Първанов, Румен Петков и Кирил Цочев, макар че първоначално бе обявено, че екипът ще се ръководи от Ивайло Калфин. Първанов призна, че не е бил предвиден като участник в днешните разговори, но е искал да се запознае по-дълбоко с поставените теми и разискваните приоритети за едно бъдещо управление. От страна на ГЕРБ в разговорите участие взеха Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

Днес бяха последните разговори от първия кръг на политическите консултации на ГЕРБ в парламента. Въпреки пробива за постигането на съгласие за подписване на споразумение за бъдещо управление с "Патриотичния фронт" засега ГЕРБ няма необходимото мнозинство за подкрепа на свой кабинет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна