Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В царството на птиците" с Росен Рашев-Рошпака

Изложбата е в галерия "Оптимус" и ще остане там до 10 декември 2014 година

Росен Рашев-Рошпака
Снимка: Жоро Александров

Врачанският художник Росен Рашев-Рошпака подреди своя изложба в галерия "Оптимус". Вернисажът отвори врати на 8 октомври и ще продължи да предлага част от изкуството на популярния наивист от града под Околчица поне до 10 декември. Ценителите и почитателите на изкуството имат възможността да надникнат "В царството на птиците" и да се докоснат до една интересна, различна и изключително позитивна изложба-живопис. Произведенията на Рошпака са инспирирани от природата и детството му, те са извън класическите рамки на изкуството, но са заредени с изключително настроение.

Авторът признава, че иска:

Хората да научат, че ми е слънчево на душата. И се опитвам този позитивизъм, който е около мен, да го предам и в работата си, като явно това му се удава, защото който се срещне с произведенията на Рошпака или с него самия, може да усети неговата радост от живота. Това потвърждават и домакините от галерия "Оптимус", които определят Росен като човек "със светла душа и много творческа енергия".

Росен Рашев е роден през 1970 година във Враца. През 1989 година завършва  Художествената гимназия за изящни изкуства "Илия Петров" в София. Носител е на наградата за цялостно творчество на фондация "Св. Св. Кирил и Методий" (1994) и голямата награда за чуждестранен автор на триеналето за наивистично изкуство в сръбския град Ягодина (1995). Автор е на десетки самостоятелни изложби в страната, като стилът му остава ярко отпечатан в неподправената традиция на наивистичното изкуство. Живее и твори във Враца. Негови картини могат да се видят тук:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени