Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на..

публикувано на 21.02.20 в 11:01

Три деца са се родили през 2019 година в село Лик

Как живеят хората в село Лик, община Мездра? Защо все по-често си спомнят за миналите времена, какви радости и неволи съпътстват живота им? Кои са основните причини за обезлюдяване на селото и как кметски наместник и читалищно ръководство се опитват да..

публикувано на 31.01.20 в 15:57

На Трифон Зарезан в Новоселско

Още от миналата седмица започна голямото чистене в общината, защото идва нашият празник – Трифон Зарезан – празник на лозари и винари, празник на община Ново село. Може и да не е приет общинският бюджет, но всяко село в общината е намерило начин да..

публикувано на 31.01.20 в 11:00

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

Добротворците от Вършец- за доброто около нас

На  първи януари в Новите приказки на Северозапада ви представям няколко чудесни момичета от клуб „Добротворци“ при СУ „Иван Вазов“ във Вършец и тяхната преподавателка Албена Цветкова. Срещи като днешната аз приемам като една добра магия..

публикувано на 01.01.20 в 19:00

Рождественски благослов на Видинския митрополит Даниил

Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде своя единороден син, та всякой, който вярва в него, да не погине, но да има живот вечен. "Възлюбени в Господа отци, братя и сестри, неизразима радост изпълва сърцата ни в днешния свят празник на Христовото..

публикувано на 25.12.19 в 12:18

Деца писаха най-красивото писмо до Дядо Коледа

Видински деца писаха в конкурса на "Български пощи" "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". Желанията на повечето от тях са да открият под елхата нов компютър или друг вид електронна техника - плейстейшън, телефон и дори детектор на лъжата. В писмата..

публикувано на 24.12.19 в 10:45

Дядо Коледа дойде при децата в новоселска община

Ръководството на ОДЗ „Акад. Стефан Младенов“ бе запланувало коледния празник да се проведе пред живущите в Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни, страдащи от деменция. Започналата грипна вълна или може би просто настинки, промениха..

публикувано на 20.12.19 в 13:40

Двама братя от Чупрене по чудо оцеляват след Втората световна война

Валери Цурлин живее в Орешец, завършил фина механика, работил във Видин в цех 160 за електронни платки, в момента е на 69 години. Родното село на неговия баща е Чупрене, където в една стара къща, която сега е на повече от 100 години,  са живели..

публикувано на 20.12.19 в 13:25

Документална изложба за първия български роман подреждат в Брегово

Поредната родолюбива изложба организират Общински комитет "Васил Левски"-Брегово и местният клуб на Младите възрожденци към СУ "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с НЧ "Развитие". Изложбата е документална и е под наслов "Животът на първия български..

публикувано на 18.12.19 в 12:20