село Чичил, община Кула

Село Чичил - богато на вода и природа, но бедно на хора

Село Чичил, община Кула, се намира на 20 км от областния град Видин. То  се е разпростряло край река Войнишка, а около него се извисяват високи хълмове. Сутрин слънцето огрява късно селото, а вечер се скрива рано зад възвишенията. Хората са се заселили..

публикувано на 25.09.20 в 12:00

Георги Господинов представя "Времеубежище" във Враца

Гост на втората фестивална вечер на " Враца - книжен град " е Георги Господинов . Това ще е първото гостуване на писателя в града под Околчица, а акцент на срещата ще е последният му роман "Времеубежище" . "На няколко пъти получавах мили покани от..

публикувано на 25.09.20 в 11:00

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан...

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Новоселското училище започва новата година със 140 ученици

Близо 140 деца ще учат през новата учебна година в новоселското училище. Продължава приемането на нови заявления, каза директорката на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Ирена Цветкова. Независимо, че броят на учениците е по-голям от миналата година, в..

публикувано на 11.09.20 в 11:09

Любители на древните култури се събират край Оходен

От днес до 14 септември в местността Валога, край врачанското село Оходен ще се проведе шестото издание на Международния фестивал за древни култури " Слънцето на Тодорка " .  Фестивалът е създаден по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален..

публикувано на 10.09.20 в 11:57
село Лиляче

Врачанското кътче от рая - село Лиляче

Този петък, в рубриката "Добро утро, кмете!", се отправяме към село Лиляче, което е само на 14 км от Враца.  То е разположено в своеобразен карстов район, който е неповторим в геоморфологично отношение. През такъв терен тече и селската рекичка..

публикувано на 04.09.20 в 10:10

В Ново село се готвят за гроздобер

Обикновено първи в община Ново село се захващат с беритбата лозарите от село Винарово. Такива са сортовете им. Ароматният мускат отонел зрее по-рано и трябва да се прибере навреме, за да не го нападнат птици и оси. Очаква се там гроздоберът да започне..

публикувано на 04.09.20 в 09:20
село Бързия, общ изглед

Бъдещето на село Бързия е в туризма и минералната вода

Старопланинското село  Бързия се намира на пътя, който минава  през прохода Петрохан, на 6 км от Берковица, на 20 км от Монтана. 1460 са жителите на населеното място, в което има училище, детска градина, здравен пункт, а  вече и голям нов супермаркет...

публикувано на 28.08.20 в 12:40

Първи парад на ретро автомобили в Берковица

Парад на ретро автомобили ще се проведе в Берковица на 29 август (събота). Събитието се организира от "Софийски авто ретро клуб", съвместно с община Берковица. Любителите на ретро автомобилите ще могат да видят уникалните класически возила,..

публикувано на 28.08.20 в 10:28

Видинчанин покори Монблан в името на благородна кауза

Мартин Петров от Видин покори връх Монблан преди дни в името на благотворителна кауза - продължение на кампанията "Поход срещу диабета". Инициативата стартирана от "Лайънс клуб"- Видин под надслов "Поход срещу диабета" България е изцяло..

публикувано на 27.08.20 в 11:00