Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Продължаваме консултациите с четири политически сили

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Решихме да проведем още един кръг от консултации с четири политически сили през тази седмица. Това са Реформаторският блок, БСП, АБВ и Патриотичният фронт, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че реформаторите са желани партньори на ГЕРБ, независимо от проблемите, които изпитва коалицията:

След реформаторите са БСП, патриотите и АБВ. Това е предложение на преговорния екип. Мнозинството хора в България си мислят, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

Изборите, според лидера на ГЕРБ, са краен вариант, а политическите партии са длъжни да намерят решение на проблемите и да излязат от кризата.

ГЕРБ възнамерява в преговорите да се включат експертни групи от по двама или трима души, които биха подготвили проект за коалиционно споразумение или изцяло да отхвърлят възможността за такова.
Борисов изрази надежда, че до следващия понеделник в 11 часа ще бъде в голяма степен ясно ще може ли ГЕРБ да управлява и с кого. До 14 часа след седмица - когато е първото заседание на Народното събрание, да имаме поне за партията изчистена концепция дали ще предложа правителство на малцинство, пожела си Борисов. 

Самият Борисов няма да участва в преговорите до момента, в който се очертае коалиционното споразумение, или ако е необходимо постигането на важен компромис: Аз ще присъствам тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или не е оторизиран да направи.

Въпросът за персоналния състав на евентуалния кабинет ще се решава на лидерска среща. Когато по програмите и детайлите, ако повтарям, постигнат консенсус, и вече като седнем с лидерите - ще кажем кой министър, кой зам.-министър, кой областен, каза председателят на ГЕРБ.  Според него трябва да се търсят хора, които не само ще могат да изпълнят съответната програма, но и да бъдат съвместими, да може да заработят като един механизъм с останалите министри

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че посланието от Брюксел е: Направете си правителство, то да е стабилно и да има човек да носи отговорност. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което да може да взима решения, каза Борисов и даде пример с БСП, СДС и НДСВ, които заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Подчерта, че усилията ще са правителството да се крепи на морални принципи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени