Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните версии за самолетната катастрофа са за грешка на диспечера и на водача на снегорина

Изпълнителният директор на френската петролна компания "Тотал" загина при самолетна катастрофа край Москва

| обновено на 21.10.14 в 14:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима души загинаха при самолетна катастрофа на московското летище Внуково. Сред жертвите е ръководителят на френския петролен гигант "Тотал". Президентът на "Тотал" Кристоф дьо Маржери е участвал в ръководения от руския премиер Дмитрий Медведев Консултативен съвет за чуждестранните инвестиции. Другите три жертви също са френски граждани, двама пилоти и една стюардеса. Катастрофата е станала в полунощ по време на излитане, когато самолетът се е ударил в машина за почистване на сняг, излязла внезапно на пистата. 


Следствието съобщи, че шофьорът на снегорина е бил пиян, но не е ясно дали неговото поведение е станало причина за инцидента, или става дума за грешка на диспечерите, които са дали команда за излитане, преди да бъде обезопасена пистата. Ще бъдат проверени също така версиите за неблагоприятни метеорологични условия и грешни действия на пилотите на самолета.

Приоритетно се разглеждат версиите за грешка на диспечера и действията на водача на снегорина. В рамките на следствието ще бъдат проверени също версиите за неблагоприятни метеорологични условия и грешка на пилота. Към настоящия момент вече е установено, че шофьорът на снегорина е бил в състояние на алкохолно опиянение, обясни Татяна Морозова, официален представител Следствения комитет на Русия.

Загиналият в катастрофата френски бизнесмен и ръководената от него компания от години са добре познати в Русия заради участието им в редицата съвместни проекти за добив на петрол и газ. Кристоф дьо Маржери също така беше сред онези западни предприемачи, които се обявиха категорично против политиката на санкции срещу Русия. 
Съболезнования по повод неговата гибел изразиха президентите на Франция и Русия Франсоа Оланд и Владимир Путин.
При вестта за смъртта на Дьо Маржери акциите на "Тотал" се понижиха с 2 процента. В негово лице Франция губи необикновен бизнес ръководител, който превърна "Тотал" в световен гигант, заяви френският премиер Манюел Валс

"Тотал" е втората по големина компания във Франция с пазарна стойност от 102 милиарда евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна